Slapen en dromen

Als je de laatste tijd wakker bent geworden van heftige dromen, dan ben je niet alleen. Vooral stress, een overvloed aan emoties en gebeurtenissen, en een gebrek aan controle daarover dragen bij aan zulke dromen en nachtmerries. Je slaapcyclus wordt daardoor ook verstoord. Duidelijk dat de huidige wereldwijde pandemie daar een grote rol in speelt.

Daarom is het belangrijk om een nachtelijk ritueel in te stellen dat ons voorbereidt op een meer herstellende rust.

Wat je elke nacht moet doen om jezelf voor te bereiden op een diepere, ononderbroken slaap.

Je instellen op een ontspannend ritueel voor het slapengaan, kan  helpen om ook minder nachtmerries en een betere slaap te hebben.

Beperk je  nieuwsconsumptie, beoefen mindfulness en tracht elke dag ten minste 10 of 20 minuten te mediteren. Dat kan je helpen om af te stappen van angstige gedachten en een ontspanningsreactie op te wekken.

Beperk je nieuwsconsumptie

Elke dag opnieuw die zelfde ontmoedigende berichten horen of zien: het aantal besmettingen, het aantal ziekenhuisopnames, het aantal overlijdens … Je zou voor minder gedreprimeerd raken.

Natuurlijk willen we op de hoogte blijven van de gebeurtenissen, omdat die zo’n grote invloed op ons dagelijks leven hebben, maar overdrijf niet. Beperk je tot het absoluut noodzakelijke en kijk ook eens naar opwekkende programma’s. Of lees ’s avonds een rustgevend boek. Heb je veel last van (nare) dromen, dan is het misschien beter om thrillers een andere keer te lezen.

Beoefen mindfulness

Mindfulness zorgt ervoor dat je stopt met piekeren, minder stress ervaart, effectiever werkt en lekkerder in je vel zit. Je richt je aandacht op het heden en laat even alle gedachten voor ‘straks’ of ‘morgen’ varen. Je focust op wat je nu aan het doen bent.

Het is wel belangrijk dat je ervoor openstaat en dat je je laat begeleiden door een professioneel therapeut.

Tracht wat te mediteren

Het is belangrijk om een routine voor jezelf te hebben om uiteindelijk beter te slapen. Een routine die niet teveel moeite kost zodat je die elke (of bijna elke) avond volgt. Deze routine geeft het signaal aan je hersenen dat het tijd is om alle spanning en gedachten van die dag los te laten en om te slapen.  Een routine zou kunnen zijn:

Tandenpoetsen  – bedje goed leggen – opschrijven wat je morgen zou moeten doen – gaan liggen en beginnen met een geleide bodyscan (leer je lichaam en spanningen kennen) – Tien minuutjes mediteren met eventueel met aangepaste en rustgevende muziek zacht op de achtergrond

Focus je dan op je (buik)ademhaling en laat je dag los.

Als je dan toch midden in de nacht wakker schrikt door een nachtmerrie, is het belangrijk is om te trachten het tafereel te veranderen en zo de vervelende droom achter je te laten. Het kan helpen om bepaalde zaken op je nachtkastje klaar te leggen, zoals een boek of een kleine notitieboekje. Je kan je “hoofd leegschrijven” of even iets grappig of opwekkend lezen. Blijf echter niet te lang in bed liggen als je merkt dat je niet opnieuw moe wordt. Geforceerd trachten in slaap te vallen heeft nooit zin. Dan is het beter om even op te staan en op een comfortabele plaats bijvoorbeeld wat televisie te kijken, maar zeker niet in je slaapkamer. Doe dat tot je voelt dat je weer slaperig wordt.  Vermijd zeker om iets voor je werk te doen of je smartphone te pakken.

Lukt je dat alles niet zelf, laat je dan zeker begeleiden door een professional om die betere nachtrust te kunnen krijgen.

Slaapwel!