Hoe bestrijd je de winterblues …
17 november 2021 
1 min. leestijd

Hoe bestrijd je de winterblues …

Donkere dagen kunnen sombere stemmingen betekenen. De periode na de omschakeling van zomertijd naar wintertijd vraagt altijd een aanpassing. Het verlies van een uur zonlicht in de middag heeft een grote invloed op onze gezondheid en welzijn.

De reden daarvan is dat zonlicht helpt om de hypothalamus te activeren, dat deel van onze hersenen dat onze biologische klok en de slaap-waakcyclus regelt.

Die verschuivingen beïnvloeden de afgifte van bepaalde hormonen, waaronder melatonine en serotonine. Veel mensen voelen zich in deze tijd van het jaar dan ook  vermoeider en soms  wat melancholisch. Dat uur verlies aan zonlicht, dat je anders misschien had gebruikt om naar buiten te gaan, kan die winterblues verder aanwakkeren.

Tips

Deze 4 tips helpen je om snel terug op het goede spoor te komen. Naast een zonniger humeur in de komende weken, zullen ze ook je gezondheid op lange termijn ten goede komen.

Zonlicht

Ga ’s ochtends eerst even naar buiten nu het eerder licht is (of kijk minstens uit een raam). Het ochtendlicht zal het signaal dat de dag begint aan je hersenen geven, die dat op hun beurt doorgeven aan je biologische klok. De hormonen die dat allemaal in goede banen leiden zullen dan ook aangemaakt worden, zodat je je automatisch beter zult voelen.

Slapen

Licht en slaap zijn nauw met elkaar verbonden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het synchroniseren van je slaap met het ritme van dag- en nachtlicht bevorderlijk is voor een betere stemming, spijsvertering en immuunfunctie. Het is daarom niet verkeerd om tijdens de wintermaanden iets vroeger naar bed te gaan en ook iets vroeger op te staan.

Welk tijdstip je daarvoor ook kiest, regelmaat voor je slaap is uitermate belangrijk.

Voeding

Let op je voeding en eet ’s avonds niet te zwaar of te laat. Je lichaam moet er voor zorgen dat alles verteerd geraakt, en dat vraagt energie, ook ‘s nachts.

Voedingswaren die triptofaan bevatten mag je ’s avonds nog eten, maar overdrijf niet. Door die stof voel je je plezieriger en slaperig. Ze zit bijvoorbeeld in bananen, dadels, melk, tonijn, notenpasta en yoghurt. Als je dergelijke dingen gematigd eet voor je gaat slapen, zal dat geen negatieve invloed op je slaapkwaliteit hebben.

Oefening

Ten slotte is het nog belangrijker om je lichaam in beweging te krijgen en te houden.

Wandelen, fietsen en zwemmen zijn ideale sporten om je in goede conditie te houden, waardoor je je vanzelf beter zult voelen.

Waar het op neer komt.

Deze periode van het jaar kan somber zijn. De C-omstandigheden doen er ook niet echt goed aan. Maar er zijn genoeg dingen die we kunnen doen om de winterblues te bestrijden en ons humeur  en energieniveau op peil te houden.

Geef de komende weken prioriteit aan solide slaap, consistente lichaamsbeweging, gezonde maaltijden en veel tijd buitenshuis. Wie weet merk je wel dat je dan toch een wintermens bent.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogartikels over slapen en gezondheid?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Your information is safe with us