Hoe je thuiswerken en slapen combineert ...
10 februari 2022 
1 min. leestijd

Hoe je thuiswerken en slapen combineert ...

Routine

Het is belangrijk om je dagelijkse routine aan te houden zodat je mentaal gefocust blijft en je je biologische klok niet verstoort. Zo blijft je slaap/waak ritme intact.

Doe zoveel mogelijk wat je op een normale werkdag ook zou moeten doen: wassen, plassen, goed ontbijten, een pauze halverwege de voor -en namiddag, indien mogelijk met een korte wandeling zodat je voldoende natuurlijk licht opneemt.

 

Stel jezelf grenzen

Hou je ondanks je flexibiliteit  je best zoveel mogelijk aan je gebruikelijke werkuren.. Laat je niet verleiden om altijd ‘beschikbaar’ te zijn. E-mails checken of werken vlak voor het slapengaan zal tot gevolg hebben dat je moeilijker in slaap valt of blijft.

 

Vaste werkplek

Kies een vaste plek om te werken en spreek met jezelf af dat je die waar mogelijk alleen tijdens je werkuren zult gebruiken. Doe dat niet in de slaapkamer, daar kan je beter alleen slapen (en seks hebben 😉). Werken vanuit je bed klinkt misschien aanlokkelijk, maar is niet goed voor je productiviteit   en zeker niet voor je houding.

 

Neem regelmatig pauzes

Thuis kan het zijn dat je door het gebrek aan afleiding langer intensief achter elkaar doorwerkt. Neem dus elk uur de gelegenheid om je benen te strekken en je in een andere omgeving te begeven, liefst in de buitenlucht.

 

Mentaal

Geïsoleerd thuiswerken is op de duur belastend voor je mentale gezondheid, wat op zijn beurt weer invloed heeft op je slaap. Het sociale contact met collega’s op de werkvloer blijkt nu ineens veel belangrijker. Maak daarom regelmatig gebruik van video-applicaties om met je collega’s van gedachten te wisselen en zo ook op de hoogte te blijven van extra-professionele weetjes.

 

Hydratatie

Zonder collega’s om je heen   moet je er zelf voor zorgen dat je regelmatig iets drinkt. Houd daarom een flesje water op je bureau en gebruik de tijd die je nodig hebt om koffie of thee te zetten als pauze van je computerscherm. Drink echter geen grote hoeveelheden cafeïne in de namiddag en laat voldoende tijd tussen je laatste cafeïne-inname en je bedtijd.

 

vergeet niet dat wanneer je niet goed slaapt, je werkprestaties worden beïnvloed.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogartikels over slapen en gezondheid?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Your information is safe with us