Mensen die moeite hebben om in slaap te vallen, hebben meestal een paar zaken gemeen: wallen onder de ogen, frequent geeuwen en drang naar alles wat cafeïne bevat. Maar er is nog iets opmerkelijker: ze neigen allemaal naar hetzelfde taalgebruik om bedtijd te beschrijven. De zin die je mensen vaak hoort zeggen is dat ze gaan proberen om te slapen. Dat duidt op een nogal mismoedige ingesteldheid en zet daarom bij voorbaat al een serieuze domper op de noodzakelijke rust tijdens de nacht.
Iemands gemoedstoestand is een belangrijke indicator voor slaapkwaliteit (samen met de hoeveelheid, kwaliteit en timing van slaap). Het lichaam is van nature geprogrammeerd om elke nacht een bepaalde hoeveelheid slaap te krijgen. Daarover op voorhand piekeren zal de slaapkwaliteit niet bevorderen, wel integendeel.
Iedereen die al heeft geworsteld met slapeloosheid weet echter dat veranderen van mindset rond slaap gemakkelijker gezegd dan gedaan is.
Drie tips die je zullen helpen
- Besef de waarde van een goede nachtrust.
Slapen is een periode om lichaam en geest te laten rusten en herstellen. De volgende keer dat je slaap ziet als één of ander ander karwei of een probleem, denk dan aan alle positieve aspecten ervan en waardeer die.
- Denk na en schrijf op wat je zeker weet over de volgende dag.
We slapen het beste in als we rustig zijn en het slechtste als we onzeker en onrustig zijn. Om gevoelens van angst en onzekerheid te verzachten – en je gedachten af te halen van de opdracht om in slaap te vallen – denk je beter voor je gaat slapen na over wat je de volgende dag moet of kan doen. Leg daarom ook zeker potlood en papier op je nachtkastje, zodat je onverwachte invallen of bezorgdheden kan opschrijven en zo geruster bent om in te slapen.
- Voorbereiden
Bereid je ochtendroutine voor: kleding klaarleggen, tafel dekken voor je ontbijt, taken van de kinderen nazien, enzovoort. Zo hou je controle over zaken die je toch dagelijks moet doen.
Een kwaliteitsvolle slaap is erg belangrijk voor je algemene gezondheid. Uitzonderlijk eens een nachtje een wat mindere slaap betekent niet noodzakelijk het einde van de wereld en mag zeker geen aanleiding zijn om onmiddellijk naar slaappillen te grijpen.
Een goede slaaphygiëne, een gezonde nachtelijke routine, een aangename slaapkameromgeving, een kwaliteitsvol en comfortabel bedsysteem en vertrouwen dat alles goed komt, dat zorgt er voor dat je lichaam weet wat het vervolgens moet doen.