7 voordelen van naakt slapen
17 februari 2021 
2 min. leestijd

7 voordelen van naakt slapen

Naakt slapen, het heeft een heleboel voordelen … We sommen er enkele op.

1. Het kan je helpen sneller in slaap te vallen.
Je lichaamstemperatuur daalt tijdens de slaap en stijgt bij het ontwaken. Door naakt te slapen kan dat afkoelproces vlotter verlopen, waardoor je sneller inslaapt en je slaapkwaliteit verbetert

2. Je slaapkwaliteit kan verbeteren, wat ook leidt tot andere voordelen.
Op de lijst met ongemakkelijke situaties staat nachtelijk zweten behoorlijk hoog. Als je het midden in de nacht te warm krijgt, is de kans groter dat je gaat woelen, draaien en zelfs wakker wordt om alsnog iets uit te trekken.
De combinatie wol + naakt slapen leidt zo tot andere gezondheidsvoordelen, zoals:

  • Stressvermindering: Studies tonen aan dat slaapverlies de volgende avond kan leiden tot een toename van het stresshormoon cortisol. Stress en angst kunnen, naast een gebrek aan slaap, ook leiden tot stemmingswisselingen en slechtere cognitieve prestaties.
  • Verbeterd metabolisme: studies tonen aan dat een onregelmatige slaappatroon het risico op stofwisselingsstoornissen zoals obesitas, hypertensie, hoge bloedsuikerspiegel en hoog cholesterol kunnen verhogen.
  • Immuunsysteem: slaap is essentieel voor het functioneren van het immuunsysteem. Terwijl ons lichaam rust, zal het immuunsysteem ook alle inspanningen en energie richten op een sterke verdediging tegen virussen en bacteriën.

3. Het is goed voor je huid.
Naakt slapen kan een betere slaap en dus een gezondere huid bevorderen, of het nu gaat om het reguleren van de temperatuur of het vechten met vervelende en verwarde kleding.
Synthetische nachtkleding kan leiden tot rugacne en billenacne. Door naakt te slapen, voorkom je irritatie door ondergoed of pyjama’s op die plaatsen van het lichaam.

4. Het kan de vaginale gezondheid bevorderen.
Het risico op het ontwikkelen van schimmelinfecties wordt verlaagd.

5. Het kan de mannelijke vruchtbaarheid bevorderen.
Studies tonen aan dat mannen die boxershorts dragen een hoger aantal zaadcellen hebben in vergelijking met zij die strak ondergoed dragen. Hoewel er geen gegevens zijn om te bewijzen dat naakt slapen de vruchtbaarheid kan verbeteren, suggereert dat onderzoek dat lossere stof gunstig kan zijn voor de zaadproductie.

6. Het kan je afhelpen van een ​​negatief lichaamsbeeld.
Veel mensen, vooral vrouwen, hebben op een bepaald moment in hun leven te maken met openlijke of subtiele schaamte. Deze negatieve gedachten kunnen leiden tot seksuele ontevredenheid en een lager libido.
Als je jezelf de kans geeft om naakt op je gemak te zijn, zelfs als je alleen in je eigen bed ligt, stuur je je onderbewustzijn eigenlijk een aantal belangrijke mededelingen zoals: je hebt het recht om in je lichaam te zijn zoals je bent, je lichaam niet altijd bedekt of verborgen moet zijn en je lichaam ongebonden en vrij kan aanvoelen.

7. Het kan ook je relatie met je partner verbeteren.
Naakt slapen kan je relatie met je partner om een ​​aantal redenen verbeteren. Wanneer je je op je gemak voelt in je vel, toont onderzoek aan dat je meer kans hebt op seksuele bevrediging.
Bovendien komt bij huid-op-huidcontact het ‘liefdeshormoon’ oxytocine vrij, wat het gevoel van gehechtheid tussen partners kan vergroten.

Moet je helemaal naakt slapen om van de voordelen te profiteren?
Aangezien de meeste voordelen van naakt slapen te maken hebben met temperatuurregeling, kan het dragen van loszittende kleding ook effectief zijn (sorry guys!). Als je je niet op je gemak voelt om helemaal naakt te gaan, probeer dan een top zonder broekje te dragen of andersom. Andere comfortabele, coole items kunnen een oversized T-shirt of een nachthemd zijn. Kiezen voor katoenen onderkleding is het beste, gezien het ademend vermogen van de stof.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogartikels over slapen en gezondheid?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Your information is safe with us