Een goed hoofdkussen is goud waard
17 februari 2021 
1 min. leestijd

Een goed hoofdkussen is goud waard

Een goed hoofdkussen is goud waard

Maar hoeft geen goud te kosten …

door Jörn Mertens – Confort Plan

Klachten

Wat horen we mensen dikwijls klagen over hun hoofdkussen. Ze geraken niet uitgeslapen, staan op met nekpijn die dan tenslotte evolueert naar hoofdpijn. Ze grijpen naar medicatie in plaats van op zoek te gaan naar de oorzaak van die ochtendlijke problemen.

Er wordt  nog steeds te weinig aandacht besteed aan de kwaliteit van slaapmateriaal: bedbodem, matras, hoofdkussens en tekstiel. Dat is onontbeerlijk om een goede en gezonde slaap te bereiken. Zo slapen velen op een te dun of te dik hoofdkussen, met onvermijdelijke klachten als gevolg.

wat is een juiste ondersteuning voor je hoofd

Noden

Je bedbodem, matras en hoofdkussen moeten ervoor zorgen dat de natuurlijke s-curve van je ruggengraat zo veel mogelijk gerespecteerd wordt tijdens je slaap. Het doel van een hoofdkussen is dan ook om de holte tussen schouder, hoofd en matras dusdanig op te vullen dat ook je halswervels die natuurlijke s-curve volgen.

De grootte van die te ondersteunen holte wordt bepaald door verschillende factoren:

  • Slaaphouding (rug/zij/buik)
  • Bedbodem (kwaliteit, ondersteuning, aanpassingsvermogen)
  • Matras (hardheid, ondersteuning)
  • Lichaamsbouw (van tenger tot breed)
  • Lichaamsgewicht (van licht tot zeer zwaar)

Om die redenen is een individueel aanpasbaar hoofdkussen steeds de beste oplossing.

Vulling

Er bestaan verschillende vullingen voor je hoofdkussen, van zacht tot redelijk hard. Zorg er steeds voor dat je comfortabel in je hoofdkussen ligt, met voldoende veerkracht en actieve ondersteuning.

Als je het hoofdkussen zelf kan aanpassen, wordt het testen van 20 verschillende hoofdkussen overbodig.

Gebruik

Gebruik je hoofdkussen steeds zoals het hoort: ga niet op je hoofdkussen liggen met je schouder, maar druk die er  goed tegen aan. Zo krijg je een correcte ondersteuning en ergonomisch juiste curve van je halswervels. Je vermijdt zo ook dat je tijdens de nacht je arm onbewust onder je hoofdkussen zal steken en zo je schoudergewricht extra gaat overspannen.

Hygiëne en onderhoud

De kringen die je na verloop van tijd op je binnenkussen ziet, worden veroorzaakt door nachtelijk zweten (de grote) en zeveren (de kleine). Daarom is het belangrijk dat het binnenkussen wasbaar is. Je ligt tenslotte 6 à 8 uur op dat hoofdkussen, dus een goede hygiëne is erg belangrijk.

Je kan die kringen vermijden door een fantastisch  natuurproduct (wol) rond je hoofdkussen te gebruiken. Die kleine investering betekent een grote meerwaarde.

Vervang je hoofdkussen regelmatig, zeker om de 2 à 4 jaar. Dat lijkt veel, maar denk maar even aan het aantal schoenen dat in je kast staat en hoe dikwijls je die gebruikt …

Twijfel je over de noodzaak van vernieuwing van je slaapmateriaal,  maak dan een vrijblijvende afspraak.

Jörn Mertens, gefascineerd bezig met slaapcomfort sinds 1985.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogartikels over slapen en gezondheid?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Your information is safe with us