Slapen en fybromialgie
17 februari 2021 
1 min. leestijd

Slapen en fybromialgie

Meer dan 90% van fibromyalgiepatiënten heeft slaapproblemen zoals moeilijk inslapen, dikwijls wakker worden en vermoeid opstaan bij gebrek aan een verkwikkende slaap.

Fibromyalgie is een aandoening die reumatische en chronische spierpijn -en stijfheid veroorzaakt en een grote impact heeft op het dagelijks leven. Dat leidt dikwijls tot diverse slaapproblemen, slaapstoornissen, vermoeidheid, allergieën, concentratiestoornissen , hoofdpijn, angst, geheugenstoornissen, temperatuurstijgingen en darmklachten.

Iedereen heeft wel eens last van wat stijfheid en pijn, bijvoorbeeld door een verkeerde houding, door een griepje of door overbelasting , maar deze klachten gaan meestal vanzelf weer over. Bij mensen met fibromyalgie echter blijft de pijn terwijl er geen verkeerde houding, griepje of spier beschadigingen zijn. Vaak zijn de klachten zo heftig dat dit grote invloed heeft op het dagelijks leven. Dagelijkse dingen zoals lopen, werk en sport worden steeds moeilijker en zijn in sommige gevallen niet meer te volbrengen. Fibromyalgie is dus een combinatie van klachten die dagelijkse leven ingrijpend kunnen veranderen.

Overdag heeft men meestal enige afleiding, maar gedurende de nacht wordt de pijn als veel erger ervaren. Juist dan kunnen de nachten heel lang duren en kunnen ze een ware kwelling worden. Men draait en woelt en kan geen fijne plek vinden, en lichaam en geest krijgen hierdoor niet de juiste rust die nodig is om te regenereren. Hierdoor komt iemand met fibromyalgie al gauw in een vicieuze cirkel van dagelijkse vermoeidheid terecht.

Een goede matras en bedbodem waar je comfortabel op kan rusten zijn erg belangrijk, voor iemand met fibromyalgie zelfs onontbeerlijk. De matras moet zacht maar tegelijkertijd een goed ondersteunende kern hebben. Dikwijls wordt er gekozen voor een te zachte matras omwille van het comfort.  Ergonomie is echter ook van het grootste belang om bijkomende rugklachten te vermijden.

Een correcte drukverdeling in de matras is essentieel om minder pijn te hebben, hoewel men nooit volledig pijnvrij zal kunnen slapen. Spieren en gewrichten voelen ’s morgens dikwijls stroef en stijf aan, opstaan wordt moeilijk en men kijkt al snel op tegen een nieuwe dag. En als men slecht slaapt en (over)vermoeid geraakt, beïnvloedt dat ook het immuunsysteem en ontstaan er bovendien klachten zoals somberheid, depressie, irritatie, vergeetachtigheid, enz… , ook al zit dat niet in de persoonlijkheid.

Tips:

  • In de mate van het mogelijke aan de conditie werken;
  • Mindfulness en ademhalingsoefeningen zijn nuttig;
  • Voldoende lichaamsbeweging (wandelen, fietsen, zwemmen)
  • Gezonde levensstijl met gezonde voeding;
  • Aangepaste kinesitherapie / hydrotherapie
  • Gezonde slaaphygiëne (regelmaat!);
  • In geval van powernaps: hou het kort;
  • Kwaliteitsvol en aangepast slaapmateriaal

Wil je specifiek advies over slapen met fibromyalgie, boek dan een afspraak.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogartikels over slapen en gezondheid?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Your information is safe with us