Slapen en magnesium
17 februari 2021 
2 min. leestijd

Slapen en magnesium

In onze slaap verwerken we de ervaringen van de vorige dag, scheppen we orde in onze geest en recupereren we van de inspanningen die we geleverd hebben. Fantastisch toch?

door Veerle Van Hoof – Re-aX

Soms loopt het systeem echter mis.

Wie te weinig of slecht slaapt, heeft vaak last van concentratieproblemen, is soms opvliegend, kan kwetsbaar zijn voor ziekten of voelt zich gewoon heel vaak moe.

  1. Melatonine en slaap

Om goed te kunnen slapen, hebben we melatonine nodig.  En om melatonine aan te maken, hebben we magnesium nodig. Magnesium wordt ook wel eens het anti-stress of ontspanningsmineraal genoemd. En daar wringt nu soms het schoentje… want als we te weinig magnesium in ons lichaam hebben, kunnen we onvoldoende ontspannen en kunnen we dus ook geen melatonine aanmaken om in slaap te vallen. Wat op zijn beurt weer zorgt voor meer stress en spanning. Een vicieuze cirkel dus.

  1. Wat is magnesium

Magnesium is een mineraal dat een vitale rol in je lichaam speelt.

Het is betrokken in meer dan 300 lichaamsprocessen waaronder groei, het zenuwstelsel, het verwerken van stress, het immuunsysteem en het aanmaken van energie.

Vooral bij het ontspannen van de spieren, speelt het een cruciale rol. Denk maar aan de rusteloze benen oftewel restless legs en nachtelijke krampen, die ook vaak als oorzaken van slecht slapen worden aangegeven.

Lig je nog te piekeren in je bed, kan je de slaap niet vatten of ervaar je een rusteloze slaap en word je midden in de nacht wakker? Voldoende magnesium helpt het zenuwstelsel te ontspannen en zorgt voor een rustigere, diepere slaap.

Magnesium kan in principe door voeding worden opgenomen, door bananen of avocado´s te eten bijvoorbeeld, maar door de minder kwaliteit van onze voeding, verhoogde stress, gebruik van frisdranken enzovoort, is het steeds moeilijker om via voeding aan onze magnesiumbehoefte te voldoen.

  1. Opname via de huid 

Iedereen kent de opname van magnesium via voedingssupplementen. Soms wordt de orale inname echter slecht verdragen omdat het maag-darm-kanaal minder functioneert, men kan geen supplementen inslikken of men wil een zeer snelle locale toevoer van magnesium, denk maar aan kuitkrampen.

Extra magnesium via de huid is dan een interessant alternatief. Magnesiumolie wordt zowel voor de dagelijkse toevoer als voor de lokale behandeling, vooral bij spierklachten, rechtstreeks op de huid gesproeid. Het is eigenlijk geen echte olie maar een natuurlijke zoutoplossing van magnesiumchloride en water, die olieachtig aanvoelt en onmiddellijk helpt ontspannen.

    4. Voetbadje

Een zeer aangename manier om meer te ontspannen en het slapen te bevorderen, is het nemen van een voetbadje met magnesiumvlokken, vlak voor het slapengaan.

Magnesium kan dus helpen bij slaapproblemen want het ontspant ons lichaam en ondersteunt onze nachtrust. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat we vol energie zijn in de ochtend. Maar magnesium is geen slaapmiddel. Gebruik steeds producten van een goede kwaliteit en laat u vooraf voldoende informeren.

Over het gebruik van magnesium en de verschillende toepassingen, infosessies en workshops rond slapen en magnesium of het verminderen van spanningen, kunt u terecht bij

Veerle Van Hoof van Re-aX via re-ax@live.be of www.re-ax.com

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogartikels over slapen en gezondheid?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Your information is safe with us