Erg veel mensen worstelen regelmatig om een goede nachtrust te kunnen krijgen. Er is een eindeloze lijst van redenen waarom ze ‘s nachts niet kunnen slapen, maar voor vrouwen is er een extra complexe factor: hormonale veranderingen tijdens de menopauze.
Slecht slapen …
Ze zijn uitgeput, maar om de een of andere reden liggen ze wakker in plaats van te slapen en maken ze zich zorgen over de rekeningen, familieproblemen en aankomende sociale evenementen. Of ze staan misschien meerdere keren op om bij de kinderen of kleinkinderen te gaan kijken? Klinkt bekend? Vrouwen in de overgang.
Erg veel mensen worstelen regelmatig om een goede nachtrust te kunnen krijgen. Er is een eindeloze lijst van redenen waarom ze ‘s nachts niet kunnen slapen, maar voor vrouwen is er een extra complexe factor: hormonale veranderingen. Veel vrouwen melden zelfs dat nachtelijk zweten zo erg is dat ze niet kunnen slapen en zelfs lakens tijdens de nacht moeten verversen.
Rond je 40e
De overgang is een normaal onderdeel van de veroudering en markeert het einde van de vrouwelijke voortplantingsjaren. Bij vrouwen kan de overgang beginnen op verschillende leeftijden. De meeste vrouwen merken rond hun 40e de eerste tekenen zoals een onregelmatige menstruatie en slecht slapen.
Voor vrouwen in de menopauze en vooral de premenopauze, kunnen oestrogeen en progesteron enorm fluctueren terwijl het lichaam zich voorbereidt op de overgang naar een nieuwe levensfase. Deze hormonale veranderingen zijn van invloed op alles, van stressniveaus en stemming tot lichaamstemperatuur en zelfs de ademhaling.
De kans dat het circadiaanse ritme (de slaap-waakcyclus) ernstig verstoord wordt, is groot.
Menopauze en slapeloosheid
Door al deze storingen krijgen veel vrouwen in de overgang gewoon niet genoeg slaap. Als ze dan al slapen, is het dikwijls een rusteloze slaap, waarbij ze verschillende keren wakker worden. Te vroeg wakker worden en dan de slaap niet meer kunnen vatten, zich de hele dag slaperig voelen, om uiteindelijk oververmoeid te geraken is meestal het gevolg.
Slaapproblemen zoals deze kunnen uiteindelijk de gehele gezondheid en welzijn negatief beïnvloeden.
Enkele typische klachten zijn:
- opvliegers,
- gewichtstoename,
- verlies van libido,
- depressie,
- prikkelbaarheid,
- angst en paniekaanvallen,
- vermoeidheid,
- hoofdpijn,
- pijnlijke gewrichten,
- mindere spijsvertering,
- moeilijke concentratie,
- duizeligheid,
- verhoogde hartslag.
De overgang is een voorbijgaande toestand in het leven van de vrouw. Bij de ene duurt het misschien wat langer dan bij de andere, maar het is van voorbijgaande aard.
Zo slaap je beter
Met sommige zaken moet men dus tijdelijk leren leven, maar factoren waar men zelf invloed op kan hebben, kunnen leiden tot een betere slaap:
- Hou rekening met wat en wanneer je eet
- Vermijd smartphones en andere electronische apparatuur in de slaapkamer
- Vermijd cafeïne, theïne en alcohol – zeker ’s avonds
- Boost je oxytocine-level (gelukshormoon)
- Creëer een gezellige slaapkamer
- Bouw regelmaat in je slaappatroon
- Gebruik enkel natuurlijke producten in je bed, zoals wol, katoen of satijn
Meer tips op www.confortplan.be. Maak gerust een afspraak voor meer en persoonlijk slaapdvies .