Welke lakens zal ik aanschaffen?
17 februari 2021 
2 min. leestijd

Welke lakens zal ik aanschaffen?

Kies steeds voor een natuurproduct:

  • Katoen is een vezel afkomstig van de katoenplant. De vezels worden geoogst en na een proces verwerkt tot katoenen draden. Van deze draden worden verschillende producten geweven, zoals kleding en bedtekstiel.
  • Katoen heeft een hoop voordelen. De drie belangrijkste zetten we op een rij:
  1.  Katoen wordt veel geproduceerd, waardoor de prijs betaalbaar blijft. De prijs hangt samen met de kwaliteit: hoe meer garen er wordt gebruikt, hoe hoger de kwaliteit

2. Katoen is een natuurproduct, waardoor het goed ademt. Dat zorgt er tevens voor dat katoen goed vocht opneemt

3.  Katoen blijft steeds koel en fris aanvoelen, zeker in combinatie met natuurlijke schapenwol

 

 

  • Satijn, perkaal en flanel zijn allemaal 100% katoen. Het verschil zit in de manier van weven.

Wanneer je nieuw bedtekstiel wilt kopen, is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen perkaal, satijn en flanel.

 

  • Eerst enkele technische termen …

Thread Count (TC)

Hieronder zal je af en toe het begrip ‘thread count’ lezen. Dat geeft weer hoeveel draadjes er zijn per inch² (2,54cm²).

Perkaal

Perkaal is soepel, stevig en zacht maar dan zonder de glans van satijn. Bij deze weeftechniek gaat iedere horizontale draad over een verticale draad:

één draad boven en één draad onder.  Dat zorgt ervoor dat het een mat uiterlijk heeft en een koel en crispy gevoel geeft. Het is luchtig, het ademt en is vochtabsorberend.

Om van perkaal te kunnen spreken, moet de stof minimaal 200TC vertonen. Perkaal gaat ook lang mee en is makkelijk in onderhoud.

Satijn

Satijn is soepel, lichtglanzend en voelt zijdezacht aan. Bij deze weeftechniek heb je 3 inslagdraden over 1 kettingdraad: de stof is strakker gespannen, waardoor ze iets zwaarder aanvoelt.

Om van satijn te kunnen spreken moet de stof minimaal 220 TC vertonen.

Een satijn geweven stof is door zijn soepel en glanzend voorkomen ideaal voor een dekbedovertrek. Als hoeslakens hebben de perkaal geweven stoffen een streepje voor door hun manier van weven die beter bestand is tegen wrijving, waar dekbedovertrekken minder last van hebben. Je zou dus kunnen zeggen dat een perkaal hoeslaken en een satijnen dekbedovertrek de ideale combinatie is.

Flanel

Flanel voelt lekker zacht en warm aan. Daardoor wordt het dikwijls gebruikt tijdens de wintermaanden.

Om van flanel te kunnen spreken, moet de stof minimaal 82 thread counts vertonen.

Op foto lijken de stoffen vaak veel op elkaar, maar er zijn wel degelijk grote verschillen. Laat je steeds leiden door kwaliteit in plaats van enkel te focussen op prijs.

Welk katoenen dekbed kies jij?

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogartikels over slapen en gezondheid?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Your information is safe with us